Neuigkeiten 2006-2008

28. November 2008

Heute wurde unser ganz spezieller, bezaubernder, wunderschöner Hengst, mit dem herzlichsten Gemüt der Welt:

  Libertymeres Velvet Buckeroo
aka
BOB

  im Niederländischen Stutbuch NMPRS mit einer 1. Prämie gekört.

  Wir sind so stolz auf ihn!


14 augustus 2008

Uit: Levende Have


Hobbyfokker Amerikaanse minipaarden streeft naar perfectie

Veulens socialiseren in de

achtertuin


Sinds Angelique van Nederpelt haar hart heeft verpand aan het Amerikaanse minipaard, streeft ze naar perfectie. Welzijn en gezondheid staan daarbij voorop. De veulens groeien samen met de merries op in de achtertuin, temidden van mensen, eenden, kippen, konijnen en de hond. "Dat is goed voor de socialisatie".

door Jinke Hesterman

"Onze merrie Cover Girl heeft ons weer niet in de steek gelaten. Ze is bevallen van een prachtig hengstje, genaamd SSF Sleights Navajo Warrior. Het is het eerste veulen van onze vosbonte hengst Glenns General Patton zoon, WF Pattons Sleight of Hand. In Amerika is de kruising Patton x Buckeroo één van de meest gewilde. En ook dit veulen bewijst dat het werkelijk een succesformule is".

Angelique van Nederpelt, eigenaresse van Silver Spring Farm in Rockanje, weet het op haar website goed te brengen. In de achtertuin, waar merrie Cover Girl en veulen Navajo elkaar gezelschap houden, blijkt dat ze geen woord teveel heeft gebruikt. Het aandoenlijke kleine paardje met krullen in de staart eist direct alle aandacht op. Verfijnde bouw, lange benen, lange nek, goede houding, prima beweging - het veulen voldoet geheel aan de verwachtingen. "Ik wil een perfect paardje zonder gebreken", zegt Van Nederpelt. "Een paardje dat mooi beweegt."

Op Silver Spring Farm heeft Van Nederpelt het na tien jaar helemaal voor elkaar. Het merendeel van de merries en hengsten is afkomstig uit Amerika. Daar vandaan haalde ze in de loop der jaren uitsluitend topdieren. Dat was lastig genoeg, want het aanbod is groot en lang niet altijd van even goede kwaliteit. De Amerikanen nemen het niet zo nauw met exterieur en beenstand, heeft ze ervaren "Het is een industrie daar. Er gaat zoveel geld in om. De tanden zijn soms bijgevijld om een onder- of bovenbeet te verdoezelen. De belangen zijn heel groot".

Van Nederpelt - door schade en schande wijs geworden -koopt bij een beperkt aantal fokkers. Zo víel haar oog op Cover Girl, een merrie met een goede afstamming. Haar vader Little Kings Buck by Buck was in 2001 in zijn categorie nationaal kampioen. Zelf beleefde Cover Girl met haar mooie rechte benen, goede gangen, fraai uitgebalanceerde lichaam, sprekende hoofdje, kleine oortjes en grote ogen, in Amerika een prachtige showcarrière en heeft ze vele kampioenschappen op haar naam staan.

"Twee jaar geleden zagen we de hengst Sleight voor het eerst", vertelt Van Nederpelt over de mannelijke inbreng. "Zijn kleine gestalte (79 cm hoog) en prachtige typische Patton hoofdje bleven ons steeds bij. We waren onder de indruk en dat terwijl we normaliter niet op bont vallen. Toen John Cherry van de Cherryville Farm ons in december 2006 vertelde dat hij Sleight wilde verkopen, hoefden we er dan ook niet lang over na te denken. We kunnen de Patton-lijn heel goed gebruiken."

Hobbyfokker

Silver Spring Farm is een van de weinige geregistreerde fokbedrijven van Amerikaanse minipaarden in Nederland. Angelique van Nederpelt pakt het professioneel aan. Niettemin noemt ze zichzelf hobbyfokker. Op de plek waar ze nu met echtgenoot Ronald woont, moet ze het kleinschalig houden met hooguit zeventien fokdieren. Dat weerhoudt haar er niet van te streven naar topkwaliteit. "lk wil tegen de bovengrens van 86,5 cm aan fokken. Hoe groter de merrie, hoe kleiner het risico met de bevallingen. Er moet in het geboortekanaal nog ruimte zijn voor correctie. Ik heb op alle merries die op het punt staan een veulen te krijgen, een geboortemelder zitten. Vorig jaar is alles zonder problemen verlopen, maar dit jaar was het goed dat ik er op tijd bij was, anders waren er twee veulens verloren gegaan." De kudde van Silver Spring Farm is nog jong, maar heeft inmiddels al wel een Nederlands kampioen voortgebracht. Een fokkerij opzetten is een kwestie van geduld hebben. Angelique: "Pas na een aantal jaren doorfokken, kun je enigszins voorspellen wat eruit gaat komen." De gewenste hoogte bereikt ze door wat kleinere hengsten op wat grotere merries te zetten. Soms kan de hengst er niet bij en moet echtgenoot Ronald de merrie vasthouden, terwijl Angelique de hengst een handje helpt.

Shows

In de kleur van de minipaarden probeert ze zoveel mogelijk variatie aan te brengen. Hoewel buckskin (een verdunning van bruin) duidelijk haar voorkeur heeft, lopen er ook bonte minipaardjes, bruin met wit en zwart met wit. Als de merries tweeënhalf tot drie jaar oud zijn, mag de hengst zijn werk doen. Dit in tegenstelling tot de Amerikanen die een merrie al op tweejarige leeftijd dekrijp vinden. De fok­ster laat zich niet opjagen door de vraag. Net zo min als ze zich conformeert aan de manier waarop de Amerikaanse minipaarden in Nederland worden geshowd. "Ze scheren de wimpers en de tastharen weg, knippen de haren uit de oren. De dieren worden op z'n Amerikaans voorgebracht, heel erg Barbypopachtig. Ik doe daar niet aan mee. Je zult mij daarom niet gauw op een show zien", zegt ze. Een sjiek en edel uiterlijk, een fijn hoofdje met recht profiel of een lichte "dish", fijne oortjes en grote, sprekende ogen, een soepele en ruime tred - dat alles moet aanwezig zijn in het ideale Amerikaanse minipaard, vindt Angelique van Nederpelt. Ondanks zijn geringe hoogte is het Amerikaanse Minipaard veelzijdig in gebruik. Zo worden ze aangespannen gereden - Van Nederpelt is met haar speciaal gebouwde sulky geregeld te zien op het strand van Rockanje - ingezet bij gehandicapten of autistische kinderen en in Amerika doen ze zelfs dienst als vervanger van een blindengeleide-hond. Omdat op de hoeven van een minipaard geen ijzers passen, heeft Van Nederpelt door G.H. Smit uit Rijssen speciale hoefschoenen laten maken.

Geen bijzondere eisen

Minipaarden stellen, vergeleken met paarden, geen bijzondere eisen. Ze eten gras en hooi, aangevuld met muesli's. De hoeven moeten geregeld worden bekapt, wat overigens bij zo'n klein paardje iets minder zwaar werk is dan bij een groot paard. Angelique van Nederpelt doet het - na een cursus hoeven bekappen - dan ook zelf. Alleen de veulens die voor de eerste keer bekapt moeten worden, laat ze over aan een specialist. Voor het ontwormen heeft ze samen met haar dierenarts een bijzondere oplossing bedacht. Om resistentie tegen te gaan, gebruikt ze zo min mogelijk pasta's en pillen. Een paar schapen en geiten houden de wei aardig schoon, is haar ervaring. Verder laat ze geregeld de mest onderzoeken. "Het is helemaal niet erg als een paard wat wormen heeft. Dat is zelfs goed voor het opbouwen van natuurlijke weerstand. Het moeten er alleen niet teveel worden. Is dat het geval, dan ontwormen we natuurlijk wel", zegt ze, met de waarschuwing erbij: "Stippel alleen in overleg met je eigen dierenarts een ontwormingsbeleid uit, zodat je onnodig behandelen en resistentie kunt voorkomen."

De minipaarden hebben niet veel ruimte nodig. Op Silver Spring Farm is een oud varkenshok zo ingericht dat er met gemak zes paardjes in kunnen. Ook de overige stallen - de dieren zijn de hele dag in de wei, maar gaan elke avond naar binnen - leggen geen al te groot beslag op de ruimte rond het huis. Nog een voordeel: een minipaard produceert dagelijks geen kruiwagen maar slechts een emmer vol mest. Maar misschien het allerbelangrijkste is nog het karakter van het minipaard. "Ze zijn zo ontzettend lief, nooit nukkig en door de manier waarop ze bij ons opgroeien altijd betrouwbaar en vriendeliik."

*) De Silver Spring Farm is op internet te vinden: http://www.xs4all.nl/~rvnederp/


Het Amerikaanse minipaard

Zonnekoning Louis de veertiende had in zijn privé dierentuin op het paleis van Versailles rond 1650 al kleine paardjes staan. Het zijn volgens de informatieve website USA Miniature Horse de eerst beschreven minipaarden. Van later datum zíjn de bronnen die melding maken van de aanwezigheid van kleine Shetlandpony's in Wales. Ze werden ingezet als werkpaardjes in de kolenmijnen.

Vorige eeuw is op verschillende plaatsen in de wereld doelbewust gefokt met kleine paarden en pony's. Daaruit zijn onder meer de mini Shetland pony, het Engelse minipaard, en de dwergpony ontstaan. Al deze paardjes vormden de basis van het Amerikaanse minipaard, waarbij de kleine Shetlandpony's het grootste aandeel leverden. "Zoals de Argentijnen hun Falabella hadden, zo wilden de Amerikanen hun eigen kleine paardje hebben", weet Angelique van Nederpelt. In het Amerikaanse minipaard zit ook bloed van de Welshpony en de Arenosa. Hackneybloed zorgde voor de echte "paardenlook".

Op andere plaatsen van de wereld, in Australië bijvoorbeeld, kruisten fokkers de Falabella met Shetland pony's. Nieuw Zeelanders creëerden een klein paardje met behulp van IJslandse pony's. Zo ontstond een wijdverspreide onenigheid over hoe het meest ideale minipaard en dwergpony's eruit moeten zien. Het verschil van mening duurt voort tot de dag van vandaag en leidde tot zeer vele stamboeken. Zo kent het Amerikaanse minipaard twee stamboeken: de American Miniature Horse Association (AMHA) en de American Miniature Horse Registration (AMHR). De eerste registreert paardjes die niet hoger zijn dan 86,5 cm gemeten op de schoft op de laatste maanhaar, de tweede kent een B-klasse voor paardjes met een maximale hoogte van 96,5 cm. In totaal zijn er in Amerika zo'n 160.000 minipaarden.

De minipaarden van Van Nederpelt, die het grootste deel van haar dieren liet overkomen uit Amerika, staan allemaal ingeschreven bij beide stamboeken. En bij het Nederlandse Mini Paarden Registratie Stamboek (NMPRS). Dit laatste geeft voor de paardjes een Nederlands paspoort uit. Het NMPRS *) accepteert geen dieren waarbij sprake is van dwerggroei, onderbeet, kromme benen of andere veterinaire problemen. Amerikaanse minipaarden zijn grote paarden in het klein, waarvan verschillende typen bestaan: de kleine Arabier, het kleine Warmbloedpaard en de kleine Quarterhorse. Nederland telt naar schatting tachtig tot negentig Amerikaanse minipaarden. In heel Europa zijn het er niet meer dan vierhonderd.

Doelstelling van het NMPRS is door middel van kruisingen te komen tot een Europees minipaardenras.*) Er is ook een Europees stamboek voor Amerikaanse miniatuurpaarden. Dit stamboek schrijft uitsluitend AMHA-paardjes in.**)

*) www.minipaarden.nl

**) www.eusam.com


25 juli 2008

With proud and still a lot of disbelieve I would like to introduce my newest stallion:

Libertymeres Velvet Buckeroo
aka Bob!!!I would like to thank Wade Burns and Jon Woodring (Lucky Four Farms) and Chris and Bob Padula (Libertymere Miniature Horses) to grant me the chance to own this outstanding stallion!!!Bob's show results are a dream:
- 2005 AMHA World Champion Yearling Stallions over 30" - 32"
- 2005 AMHA World Futurity Champion Yealing Stallion 30 - 32
- 2006 AMHA World Champion Two Year Old Stallions over 31" - 33"
- 2006 AMHA Reserve World Grand Champion Junior Stallions
- On top of that Bob and his full sister won AMHA World Champion Produce of Dam

His off spring is of outstanding quality! I hope that the import of Bob will attribute to improve the quality of the already wonderful horses that are available in Europe.

Bob will arrive in Europe in the course of this year.

4. Juni 2008Das dritte Fohlen in 2008 wurde geboren, es ist ein Hengstfohlen!!
Um 10 Minuten vor 10 am Abend schenkte uns Kegleys Casablanca ein wunderschönes, fuchsfarbenes Hengstfohlen.
Sein Name ist SSF One Shining Star To Remember. Shine ist das erste Fohlen, des vielversprechenden jungen amerikanischen Hengstes Fallen Ash Scouts Red To Remember, auf europäischem Boden.

Shines Größe 21.5 inches (± 54,5 cm) gemessen am Widerrist.

Der Internetseite des Gestütes Ravenwood (USA) entnommen, über Fallen Ash Scouts Red To Remember:
Wenn Du jung bist, gutaussehend und von einer angesehenen Familie stammst,dann nehmen die Menschen Notiz von Dir. Großartige Dinge werden von Dir erwartet und ein Misserfolg wird ausgeschlossen. Und wenn Du einen Namen hast an den man sich "Erinnert" dann musst Du gut sein. Red To Remember ist ein gutaussehender, junger Hengst mit den Blutlinien von Boones Little Buckeroo und L & D Scout. Seine ersten Fohlen bewähren sich bereits im Show Ring mit vielen Grand Champion Titeln. Seine Fohlen in 2008 werden ihm helfen weiter zu seinem Namen zu wachsen, wenn Du sie siehst, wirst Du Dich "Erinnern".

Schauen Sie ebenfalls unter: http://www.ravenwoodminiatures.com/redtoremember/

16. Mai 2008Das zweite Fohlen wurde geboren und es ist ein HENGSTFOHLEN!!!!!
Um 21 Uhr 05 gebar unsere WF Bucks Covergirl ein wunderschönes, palomino pinto Hengstfohlen. Sein Name ist: SSF Sleights Navajo Warrior. Navajo ist das erste fohlen von unserem Hengst WF Pattons Sleight of Hand.
Navajo's Größe ist 21.6 inch (ca. 55 cm) gemessen am Wiederrist.27. März 2008Das erste Fohlen wurde geboren und es ist ein STUTFOHLEN !!!!!
Um 14 Uhr 28 gebar unsere Mosbys My Lucky Charm ein wunderschönes, braunes Stutfohlen. Ihr Name ist: SSF Em Pacs Lakota. Ihre Größe ist 19,7 inch (ca. 50 cm) gemessen am Wiederrist.6. Februar 2008

Am 15. März 2008 organisiert Silver Spring Farm in Zusammenarbeit mit dem ICAMH und dem NMRPS ein Seminar. Das Thema: "Wie trainiere ich mein Miniaturpferd im Fahren".
Für weitere Informationen gehen Sie bitte auf: http://www.icamh.com/activiteiten/menclinic-mrt2008-ENG.html.
Ariazona, USA, 15. September 2007

Während unseres Urlaubs in den USA haben wir eine neue Zuchtstute erworben, ihr Name ist Kegleys Casablanca. Sie ist eine Tochter von Lucky Fours Golden Button und Kegleys Henery Dutchess. Cassie wurde am 11. Mai 1998 geboren und hat die wunderschöne Farbe: Silver Dapple, sie misst 33 inch (84cm Stockmaß) und ist trächtig von Fallen Ash Farms Red to Remember. Wahrscheinlich wird Cassie Ende November in den Niederlanden ankommen. Cassie ist die Mutter von Ravenwood Grand Prix Raisin Cane, die in den vergangenen 2 Jahren in Europa vielfach Champion Titel errungen hat.
Wir möchten uns bei Wade und Jon (Lucky Four Farms) für ihre Hilfe, bei der Suche einer so qualitativ hochwertigen Stute mit außergewöhnlicher Farbe, bedanken.Fallen Ash Farms Red to Remember:29. August 2007

Bunschoten, NMPRS Stutenshow, 25. August 2007
SSF Em Pacs Cheyenne und SSF Em Pacs Shoshone haben eine ERSTE Präemie gewonnen!Em Pacs Chocolate en Honolulu of Gay Farm, beide Em Pac veulentjes van andere fokkers behaalden eveneens dit prachtige resultaat!

8. April 2007

Pünktlich am wundervollen Ostersonntag, morgens um 10 Minuten nach 1 schenkte "Pecan Grooves Blonde Ambition" uns ein sehr kleines und feines Stutfohlen mit dem indianischen Namen: "SSF Buccarra Light Shines"! Vater ist "Little Kings Buckeroo Buccarra", ein direkter Buckeroo Sohn.

31. März 2007

Auf der Hengstshow des niederländischen Stutbuches NMPRS in Bunschoten am 31. März erhielt HCM Bucks Em Pac seine 1. Prämie.23. Januar 2007

Am letzten Wochenende gab der Greater Houston Miniature Horse Club in Amerika seine High Point Award Winners für 2006 bekannt. Unser neuer Hengst WF Patton's Sleight of Hand erhielt den Titel:

Senior Stallions 28" to 30" - Grand Champion 2006

und

2006 OVERALL SENIOR STALLION - GRAND CHAMPION


Am kommenden Wochenende, dem 27. and 28. Januar wird Sleight an seiner letzten Show in Amerika teilnehmen. Er wird in der ersten Februarwoche in Quarantäne gehen und aller Vorraussicht nach am Amsterdamer Flughafen in der ersten Märzwoche landen. Sleight's erste Show in Europa wird die NMRPS(Holländisches Zuchtbuch) Hengst Show, am 31 März in Bunschoten, in den Niederlanden sein.

15. Dezember 2006

Während unseres letzten Besuches in den USA, in der ersten Dezemberwoche, beschlossen wir erneut einige qualitätsvolle Zuchttiere nach Europa zu importieren. Zwei trächtige Stuten erwarten wir Mitte Januar 2007, diese stehen zum Verkauf. Außerdem erwarten wir einen direkten Sohn von Glenns General Patton, "WF Pattons Sleight of Hand" er wird nun unser zweiter Zuchthengst zu unserem jetzigen Buckeroo Enkel "HCM Bucks Em Pac". Sleight erwarten wir in der ersten Märzwoche des nächsten Jahres in Europa.
Wir möchten uns ganz herzlich bei Cindy & John Cherry (Cherryville Farm) bedanken, dass sie uns die Möglichkeit gegeben haben, Sleight zu erwerben!

Donnerstag 28 September 2006

Der beste Esel im Land

Von Marlies van Leeuwen

ROCKANJE
Der amerikanische Miniaturesel Johnny Cash, von Silver Spring Farm aus Rockanje, krönte seine erste Show hier in den Niederlanden mit dem Titel: Bestes Hengstfohlen 2006.
Das Gestüt von Angelique van Nederpelt ist sehr erfolgreich, auch das amerkanische Miniaturpferd Gift wurde zum schönsten des Landes gewählt.

dinsdag 26 september 2006

Ons Amerikaans Miniatuurezeltje Country Music's Johnny Cash II is zondag 24 september 2006 op de Stamboek keuring van de "Vereniging het Nederlands Ezelstamboek" uitgeroepen tot "Nederlands Beste Miniatuurezel hengstveulen van 2006".
De keuring vond plaats op de Utrechtse Paardendagen. De jury noemde Johnny een klein ezeltje met een grote toekomst!
Tevens werd er die dag gefilmd voor het programma "Man Bijt Hond", de uitzending vindt plaats op zondag 8 of 15 oktober.

--'

Montag 31. Juli 2006
Das schönste Miniaturfohlen kommt aus Rockanje
(dies ist eine Übersetzung, den Originaltext finden Sie auf der niederländischen Seite)

ROCKANJE - das Stutfohlen Gift, ein Miniaturpferd, des Gestüts Silver Spring Farm aus Rockanje, ist an diesem Wochenende...
...Champion in der Fohlenklasse, auf einer Körung in Bunschoten, geworden.

Die Jury fand, dass das Pferdchen wie ein echter Araber aussieht, ein zierliches Pferdchen von normaler Größe. "Das ist auch unser Zuchtziel", sagt die Besitzerin Angelique van Nederpelt voller Stolz. "Wenn Sie sie auf einem Foto sehen, können Sie nicht erkennen, dass es sich um ein Miniaturpferd handelt". Gift gewann den Titel unter 55 Teilnehmern.30. Juli 2006

price

Am 29. Juni 2006 wurde SSF Luxors Gift to Keepsake im niederländischen Stutbuch NMPRS, Champion in der Fohlenklasse des Feinen Typs, es gab 55 Teilnehmer in dieser Klasse! Wir sind sehr stolz, dies ist der krönende Erfolg unserer Zucht. Einer der 6 Richter ließ uns wissen, dass sie besonders beeindruckt waren von Gifts Fundament und Bewegungspotential. Sie nannten sie einen echten Araber, bei dem man auf einem Foto nicht erkennen kann, dass es ein Miniaturpferd ist. Was für ein Kompliment, denn dies ist unser ZUCHTZIEL......

Cherryville Shines Misty Morning wurde Dritte in ihrer Klasse uot;yearling mini size refined typeuot; mit Auszeichnung!
Wir sind sehr stolz auf dieses Ergebnis.

Freitag 21. Juli 2006
Miniaturpferde für Blinde


(dies ist eine Übersetzung, das Original finden Sie auf der niederländischen Seite)

ROCKANJE - In Amerika werden sie als Blindenführpferde für Menschen, die allergisch gegen Hunde sind, eingesetzt...


Angelique van Nederpelt mit ihrem Hund(links) und Bullet, wahrscheinlich dem kleinsten Pferd im Land. (Foto Cees Kuiper)

... in den Niederlanden halten sie die meisten Menschen zum Liebhaben und um an Shows teilzunehmen.

Angelique van Nederpelt von Silver Spring Farm züchtet amerikanische Miniaturpferde. Genauso elegant wie große Pferde, aber von der Größe eines Shetland Ponys. "So als ob man verkehrt herum durch ein Fernglas schaut", erklärt Van Nederpelt.

Auf den Weiden hinter ihrem Haus in Rockanje laufen 16 Miniaturpferde und 2 Miniaturesel. Zuchthengst Packy gallopiert vorbei. Winzig kleine Hufe, ein ganz feines Maul und nicht größer als 86,5 Zentimeter, gemessen am letzten Mähnenhaar, so wie es das amerikanische Zuchtbuch vorschreibt.

Der noch kleinere Bullet (67 Zentimeter hoch) ist kleiner als der Hund von Van Nederpelt. Es ist möglich, dass er sogar das kleinste Pferd in den Niederlanden ist. Er ist zu verkaufen.

Ein Pferdchen von guter Qualität, sollte einem großen Pferd so ähnlich wie möglich sehen und ebenso perfekt wie möglich gebaut sein. Die Pferdchen werden im In-und Ausland auf Shows vorgestellt und bewertet. Sie werden geschoren, die Hufe werden schwarz gefettet und das Gesicht mit Make Up verschönert.

"In Amerika geht das noch weiter. Dort werden auch die Tasthaare an Mund und Augen entfernt. Danach kommt glänzendes durchsichtiges Make Up darauf. Sie gleichen dann mehr Plastik-Pferden. Glücklicherweise machen wir das nicht. Die Amerikaner schauen da mehr auf das Äußere", sagt sie kopfschüttelnd. Zurzeit plane ich einen Krankenhausbesuch ich glaube, dass sich die Kranken und Behinderten an Ihnen erfreuen werden und sich besser fühlen. Denn die Pferdchen finden es immer prima wenn sie gestreichelt werden, erzählt Angelique van Nederpelt."

Packy und Co sind nicht geeignet um geritten zu werden, aber sie sind stark genug um einen kleine Wagen zu ziehen.

In ein paar Tagen werden die Pferde wieder für eine Show fertig gemacht. "Packy ist zurzeit etwas dicker, da er im Deckeinsatz ist, aber danach muss er ein wenig Diäten. Für eine Show sollten sie schön schlank sein."